Wpisy

  • niedziela, 10 czerwca 2012
    • Pokrzywowa z młodych liści

      Byłam wczoraj nad piękną rzeką...z kamieni porobione wodospady, świeciło słonko i wszystko było by super gdyby nie te pokrzywy !!!!!I wtedy mnie olśniło przecież pokrzywa to nic innego  jak dobrze przyswajalne żelazo posiada również właściwości krwiotwórcze. Oprócz żelaza zawiera również mangan, potas, wapń, ponadto witaminy A, B2, B5, C, E, K, a także: kwasy organiczne (mrówkowy, octowy), nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy fenolowe, flawonoidy i chlorofil.

      Więc:

      Składniki:

      kilka garści młodych liści pokrzywy

      1 cebula

      1 łyżka masła

      sól pieprz

      2 marchewki

      1 pietruszka

      kawałek selera

      woreczek kaszy jęczmiennej

      3 ząbki czosnku

      kawałek pora

      kostka warzywna Knorr

      Liście opłukać , przelać wrzątkiem i posiekać. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle.Dodać pokrzywę i poddusić.Wlać gorący bulion i wymieszać dodać marchewkę, pietruszkę, seler, por i czosnek przeciśnięty przez  praskę.Gotować do miekkości warzyw, zblęderować.

      Dodać ugotowana kaszę i smacznego można również podawać zabielaną.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pokrzywowa z młodych liści”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kulinarnyplaczabaw
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 czerwca 2012 21:53

Kanał informacyjny

Kontakt: mrs.asia@vp.pl Przepis na chwilę kawowej przyjemności Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl

Opcje Bloxa