Wpisy

  • poniedziałek, 28 kwietnia 2014
  • piątek, 25 kwietnia 2014
    • Boczek rolowany

      

       

      Składniki:

      • czosnek ok 1 główka
      • papryka słodka
      • pieprz mielony czarny
      • sól
      • boczek surowy bez kości ok 1,5 kg

      Sposób przygotowania:

       Jeżeli boczek ma skórkę to ją odcinamy. Czosnek drobniutko siekamy .
      Czosnkiem nacieramy również boczek z wierzchu z obu stron.Nacieramy mięso także solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso wkładam do lodówki na 4h.
      Po tym czasie mięso ściśle zwijamy w roladę i owijamy  nicią , aby zachowało kształt podczas pieczenia.
      Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na blaszce ok. 1,5h w temperaturze 180°C, sprawdzając czy jest już miękkie.

      Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przechowujemy w lodówce.

      Smacznego!                                       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kulinarnyplaczabaw
      Czas publikacji:
      piątek, 25 kwietnia 2014 14:22
  • poniedziałek, 14 kwietnia 2014
  • środa, 09 kwietnia 2014
  • czwartek, 13 marca 2014
    • W sokach siła...

      Dziś do śniadania postanowiłam zrobić sobie sok który doda mi siły:) Prawda, że sok w takiej odsłonie już wizualnie wzmacnia???:)

      Sok ze świeżo wyciśniętego  grejpfruta i pomarańczy z dodatkiem ananasa

      Skład:

      1 szt grejpfruta

      1 szt pomarańczy

      ananas , słomka do dekoracji

      Sposób przygotowania :

      Owoce wyciskamy  dekorujemy słomką i ananasem:)

      Mmmmmm pycha:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kulinarnyplaczabaw
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 marca 2014 14:34
  • wtorek, 26 listopada 2013
    • Keksik

      Składniki

      • 5 jajek
      • 220 g mąki
      • 2/3 szklanki cukru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 100 g żurawiny
      • 100 g orzechów włoskich
      • 100 g śliwki suszonej

       

      Przygotowanie zaczynam od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę.

      Żółtka razem z cukrem ubijam na puszysty kogel. Do tego dodaję mąkę, cukier, proszek do pieczenia, białka i łączę delikatnie.

      Wsypuję żurawinę oraz orzechy i śliwkę mieszam.
       Przekładam do formy i piekę ok. 45 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
       
       
       
       Smacznego.
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kulinarnyplaczabaw
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 listopada 2013 22:54
  • poniedziałek, 25 listopada 2013
    • Kluski Śląskie



                     
                                 


      Składniki:

                                     
        • 1 kg ziemniaków     
          2 jajka                  
        • 6 łyżek mąki ziemniaczanej             
          2 łyżki mąki pszennej                
                   sól        

                       
                     

                Sposób przygotowania:
                     

      Ziemniaki obierz i ugotuj. Gdy ostygną, przepuść przez maszynkę, dodaj jajka i obie mąki, posól i zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj małe kulki.
      Każdą spłaszcz, pośrodku zrób palcem dołek. Kluski wkładaj do wrzącej
      osolonej wody i gotuj na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na
      powierzchnię). Wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z wody.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kulinarnyplaczabaw
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 listopada 2013 14:38
  • sobota, 23 listopada 2013
  • piątek, 22 listopada 2013

Kanał informacyjny

Kontakt: mrs.asia@vp.pl Przepis na chwilę kawowej przyjemności Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl

Opcje Bloxa